Japn rizsgombc/rizsgolyk:
/Mr sokszor terveztem, hogy ksztek, de sajnos ez az id mg nem jtt el.../

Hozzvalk:
12 rizsgolyhoz:
200g susi rizs, vagy ms rvid szem ragacsos rizs
300 ml vz
1 evkanl fehr rizsecet
1 teskanl cukor
1 kvskanl s
A rizsgolyk belsejbe:
100 g-os friss lazacfil
A zldsges vltozathoz:
100 g umeboshi szilva, helyette savanytott szilva,vagy savanytott citrom
"2 teskanl vilgos szjaszsz, bonito halpehely (szrtott tonhal pehely) ha nem tudunk hozzjutni ezekhez a jellegzetes Japn alapanyagokhoz, akkor olyat vlasszunk, ami a rizzsel egyforma puha llag, viszont zben ersen ss, pldul tonhal konzerv szjaszsszal keverve
12 db 10x15 cm-es nori algalap megpirtva
A rizst addig mossuk, amg tltsz tiszta nem lesz a vz rajta. Kimrjk a fzshez val vizet, rntjk, s 20 percig hagyjuk llni, hogy a rizsszemek nmileg megduzzadjanak. Ezutn feltesszk fni, amikor felforr, lefedjk, kisebbre vesszk a hfokot alatta, s mg 15 percig fzzk. Mg 10 percig ne vegyk le a fedt, st egy ruhval le is takarhatjuk.
A halat 3-5 percig grillezzk, vagy forr serpenyben kevs vajon stjk mindkt oldaln, amikor kihlt nagyobb kockkra vgjuk.
A halpelyhet beztatjuk a szjaszszba.
Az umeboshi szilvt, ha kell, kimagozzuk.
A rizsnek forrnak kell lennie, egybknt nem fog sszellni.
Teht amire megf a rizs minden hozzvalt elksztnk, s egy tl vizet, hogy a keznket a golyk formzsa kzben belemrthassuk. sszekeverjk az ecetet, cukrot st, s megntzzk vele a forr rizst, majd egy kanllal jl elkeverjk.
Kivesznk msfl evkanlnyit a rizsbl, a megnedvestett tenyernkben egy golyt formlunk belle, majd hvelykujjunkkal egy mlyedst nyomunk a kzepbe, s ebbe tesznk 1 teskanlnyit a tltelkbl, vagy egy kocka halat, zestjk a szjs szsszal, s sszenyomjuk felette a rizst, hogy teljesen befedje. Majd egy szp tmr golyt formljunk belle. gy folytassuk a golyk elksztst, kzben ne feledjk vzbe mrtani a keznket.
Kszthetjk a rizsgolykat kt hromfle tltelkkel, ilyenkor felcmkzhetjk, vagy meglepetsknt tlaljuk ket.
Az alga lapokkal teljes egszben, vagy cskban befedjk a rizsgolykat. Ehhez finoman rnyomunk a rizsgolyra egy algalapot, termszetesen gyelve, hogy az egsz szpen egyben maradjon."
forrs:http://valodisafrany.blog.hu/2012/12/01/japan_rizsgolyok_avagy_japan_rizsgombocok#axzz36EtqFNQ9

|