Ramen
Mindig is kvncsi volta,. hogy vglis mi az a leves fajta amit Naruto lland jellegel istent, ht amikor megkstoltam rjttem mirt is istenti...valami elkpeszt zvilga van!

"A rmen egy szenzcis, a tlies idjrshoz nagyon jl passzol, erteljes z, gazdag, rdekes, egzotikus, de mgis azonnal ismersnek tn tsztaleves.
Alapveten igyekszem csak az autentikus, valdi, hagyomnyos recepteket sszeszedni a vilgbl, de van nhny olyan tel, ahol ennek inkbb csak elmleti jelentsge lenne, mert annyira bonyolult s hosszadalmas az elksztse. (Nmi leegyszerstst tartalmaz pldul a ph-receptem is) A rmen is olyan tel, aminek a tisztessges elsajttshoz minimum a japn (s knai) kultra elmlylt tanulmnyozsa, 2x2 v szemllds egy zen-kertben s rengeteg egzotikus, kivl minsg hozzval, valamint mg tbb id s energia szksges. De van egy knnyebb t is.
Ha Japnban lnk, eszembe se jutna, hogy magamnak akarjak rment fzni, csak elmennk a kedvenc tokii rmenesemhez s ennk egy jt. A j rmenez kivlasztsban Maki segtett: oda kell menni, ahol a leghosszabb a sor. s ez be is vlt. Aki a nehezebb utat vlasztja, kszljn fel egy Karate Kid jelleg edztborozsra, ahol az idegesten hallgatag rmenmester rbuszokban beszlve hallgatja el a recept legfontosabb rszeit. (Lsd Ramen girl cm - nekem tl amerikai, de azt gasztronmiai szempontbl rdekes - film). Ivan Ramen szuper japn szakcsknyvben kb 40 oldal szl a rmen elksztsrl, s ez nem sztorikkal, hanem egy konkrt recept, a shio rmen lersval van tele. Egyszer meg is csinlom, ha lesz r egy hetem, hogy csak ezzel foglalkozzak s sikerl mindent beszereznem hozz. (Itt van angolul a flig ftt tojs receptje Ivan Ramen szerint, ehhez "csak" 6 alapanyag kell. A tojson s a vizen kvl, igen.)
A ltfontossg csszrt szuvidltam hozz, ez hozza ki a legtbbet ebbl az alapanyagbl, az egszen zselatinszerv vl zsrrtegek s az omls, szaftos hs, tetejn a ropogs br, ez mr nmagban egy tkletes tel, nem vletlen, hogy sszesen vgl majdnem 3 kil csszrt csinltam, klnbz fszerekkel/pcokkal szuvidlva. A felelsleg megy a fagyasztba, csak el kell venni, ha hasonl projekt van, de volt kzte olyan csk, amit miszs krumpliprvel faltam be. Az eddig legnagyobb kedvenc a Hanoi tfszeres-halszszos, de persze a rmenhez autentikusabb aszjaszsz, mirin, jhagyma, fokhagyma, gymbr, szak, cukor pc a zacskba(cukor feloldva!).
Mivel ez nem egy valdi rmenrecept, csak egy rmenhackels, ezrt nem is mennk bele hajszlpontosan a lersba, annyira egyszer s annyi mindent lehet egyszeren sajt zls szerint alaktani, hogy nem is rdemes. A csszr szuvidlsa 82 fokon, 10 rn keresztl zajlott, lehet alacsonyabb hmrskleten is, de akkor sokkal hosszabb, akr 36 ra is kell neki, annyit n egyszeren nem tudok vrni. (Na meg nagyon hossz idnl fontos arra is odafigyelni, hogy mennyi vz prolog el a rendszerbl.) [Szuvidls helyett lass tzn, pclben fzve is el lehet kszteni, eltte rdemes serpenyben magas lngon alaposan krbepirtani.]
Nagyon fontos, hogy a zacskban keletkez levet (itt is) tilos kinteni, ugyanis azzal lehet gazdagtani a levest! (Ms szuvidlskor ltalban rdemes jus-nek hasznlni, serpenyben reduklni, esetleg kis borral finomra hangolni...) A leveshez rdemes mgflkemny ftt tojst is kszteni, ezt is lehet szuvidlni, ennek komoly szakirodalma van, de akr elkszthet tzhelyen is, a lnyeg, hogy a srgja kicsit folys maradjon. A l pedig szintn elg gyorsan elkszl, j minsg mis pasztt rdemes beszerezni (n a sttet szeretem a legjobban, de stt s vilgos/fehr keverke is izgalmas kombinci), fontos, hogy ezt a legvgn kell csak beletenni, mert a forrals megli a lnyegt. Kell a dashi, azaz az alapl, ami a legegyszerbben bonito s kombu pehellyel kszthet el, ez kevsb erteljes z, mintha instant dashit hasznlnnk, de ennek az oka a klnbz zfokozk hinyban rejlik, szval mgis ezt javaslom. A pelyheket a (majdnem) felforrals s kiztats utn eltvoltom, majd mehet bele a vkuumzacskbl a hsl, s mg szjaszsz plusz az elejn emltett misopaszta, gyakorlatilag ksz is van. Termszetesen nem veheti fel a versenyt egy 1-2 nap alatt kszl valdi rmennel, de szerintem otthoni fogyasztsra kivl lmnyt ad. Minden msra ott a rmenez. Tlalskor hozzadjuk mg a megfztt rmentsztt (utoljra dediklt rmentsztt nem talltam az zsia boltban, csak a clnak megfelel n srga knai tsztt), a zacskbl kivett, majd serpenyben hosszasan a brn pirtott csszr (a tbbi oldalt elg rvid ideig pirtani, amg megjelennek a przsanyagok, de a brs felt egszen ropogsra rdemes), a tojs, az jhagymakarikk.
Ugye, hogy nem is olyan bonyolult? s iszony finom. Egy jabb j rv az otthoni szuvidls mellett..."
forrs-http://vilagevo.blog.hu/2014/01/12/lusta_ramen_recept

|